Alkohol etylowy, znany również jako etanol lub też napój alkoholowy zbożowy, jest związkiem organicznym przebiegającym w wielu rzeczach codziennego użytku. Ma długą historię użytkowania podobnie jak w zamiarach praktycznych, jak i rekreacyjnych. Zasadniczo napój alkoholowy etylowy jest formą alkoholu złożonego z dwóch atomów węgla połączonych z pięcioma atomami wodoru (CH3CH2OH). Najczęstsze przeznaczenia alkoholu etylowego to energiczny element napojów alkoholowych oraz pokojowych leków czyszczących, takich jak alkohol do wycierania – alkohol etylowy. Może być też wykorzystywany do fabrykacji specyfików przeciw zamarzaniu, dodatków do paliw, farmaceutyków oraz kosmetyków. Etanol jest znany ze swojego ostrego zapachu oraz jest łatwopalny; jednak wolno go też bezpiecznie spożywać w małych ilościach. W napojach alkoholowych etanol działa depresyjnie, spowalniając funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Jako środek odbierający świadomość wpływa na osąd oraz koordynację, powodując, iż ludzie wydają się odurzeni, kiedy piją za sporo. Nie licząc odurzającego wpływu na ludzi, może też szkodzić zwierzętom, jeśli zostanie spożyty w dużych stężeniach. Etanol ma wiele zalet w porównaniu z innymi rozpuszczalnikami ze względu na niską temperaturę wrzenia oraz małą toksyczność w temperaturze pokojowej. Jego mała lotność sprawia, że jest bezpieczny w obsłudze bez nieodzowności stosowania specjalistycznego sprzętu lub ewentualnie strategii bezpieczeństwa. W dodatku uważa się, że etanol ma cechy przeciwdrobnoustrojowe, co czyni go wygodnym składnikiem środków do dezynfekcji rąk oraz innych środków dezynfekujących.
Alkohol etylowy jest niebezcelowym szczegółem dużej grupy gałęzi przemysłu i uniwersalnie występuje w wielu towarach, jakich korzystamy na co dzień; od środków czyszczących, przez farmaceutyki, po napoje alkoholowe. Sam przemysł napojów zużywa każdego roku obszerny ilości alkoholu etylowego do procesów destylacji oraz fermentacji potrzebnych do tworzenia różnych smaków oraz rodzajów piwa, wina, whisky, ginu oraz innych trunków.