Włochy są znane z wielu wyśmienitych potraw, pośród jakich bez wątpienia światową sławę zdobyła pizza. Ale jeśli ma ona smakować tak jak należy, to obowiązkowo do jej upieczenia trzeba użyć najlepszych jakościowo składników, w tym takich jak mozzarella włoska. Sery mozzarella wytwarzane są w wielu krajach, i w wielu przypadkach udaje się otrzymać naprawdę dobry smak. Lecz z wielu powodów nie ma ich co nawet porównywać do tego, co mogą zaoferować włoscy producenci, nierzadko robiące sery według tradycyjnych receptur.
Wynika to nie tylko z mleka o dobrej jakości, które pochodzi od bydła wypasanego w czystych rejonach kraju, lecz również używanych od wielu lat receptur. Tradycyjna mozzarella buffala produkowana jest jedynie z mleka które dają bawolice. To mleko ma w sobie trochę większą zawartość tłuszczu, dlatego też charakteryzuje się lekko kwaskowym, a jednocześnie naprawdę delikatnym posmakiem.
Buffala jest nazwą zastrzeżoną wyłącznie dla niektórych rejonów Włoch, ale nabywając ten rodzaj sera spodziewać się można doskonałej jakości. Jeśli ktoś zdecyduje się go spróbować, to odwiedzić może jakiś dobry sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, zapewne powinno mu się udać go tam zakupić. Będąc w takim sklepie warto rozejrzeć się za następnym ciekawym gatunkiem sera, jakim niewątpliwie jest mozzarella burrata. Charakteryzuje się ona tym, że wewnątrz białej kulki ma kieszonkę wypełnioną maślanym płynem, która powstaje w trakcie wytwarzania, przez dodanie odrobiny masła.
+Tekst Sponsorowany+