Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 13:02 Dom, Ogród

Jakie są popularne odmiany włoskiego sera mozzarella

Chyba każdy wielbiciel potraw z Włoch wie bardzo dobrze, jak ważne są w tej kuchni mozzarelle. Co prawda obecnie w większości krajów wytwarzane są one przez rodzimych producentów, jednak nie ma co porównywać ich z tym, co oferują włoscy producenci. W dużej mierze bierze się to z mleka, lecz również i metod wytwarzania, które są strzeżoną bardzo tajemnicą włoskich wytwórców.

Największym zainteresowaniem cały czas się cieszy tradycyjna mozzarella włoska, to ona właśnie jest bazą wielu potraw, w tym tak przez wszystkich lubianej pizzy. Jeszcze całkiem niedawno takim określeniem nazywać można było wyłącznie sery produkowane z bawolego mleka, lecz od jakiegoś czasu również i sery z mleka krowiego. Sam produkcyjny proces jest niezmienny od wielu lat. Do dużej kadzi wlewa się mleko z podpuszczką, które następnie jest podgrzewane. Po upływie dwóch godzin tworzy się skrzep, który następnie jest odcedzany, ogrzany i zalany wodą o odpowiedniej temperaturze.

Na zakończenie całość zostaje wychłodzona, a później wymoczona w solance w celu nadania odpowiedniego smaku. Lecz żeby otrzymać właściwą konsystencję, to należy posiadać bardzo dużo wiedzy i doświadczenia, a włoscy serowarzy jednak są wybitnymi specjalistami. Dobra mozzarella będzie lekko sprężysta i ciągliwa, posiada również łagodny, delikatny smak. Nieco odmiennie smakować będzie mozzarella buffala, jaką się produkuje z bawolego mleka. Ze względu na to, że takie mleko jest znacznie bardziej tłuste, to smak serów wytwarzanych z niego jest dość nietypowy, z wyczuwalną kwasowością.

Kolejnym wartym spróbowania włoskim serem jest mozzarella burrata. Przy pierwszym spojrzeniu bardzo ona przypomina typową mozzarellę, lecz różni się od niej znacznie ze względu na sposób wytwarzania. W czasie niego do wszystkich kulek dodawana jest delikatna śmietanka, odpowiadająca za łagodny, charakterystyczny smak tego sera. Wymienione powyżej sery, jak również inne produkty włoskie oryginalne można kupić bez problemów w dobrych sklepach, specjalizujących się w asortymencie tego typu.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)
Close