Miłośnicy dobrego jedzenia świetnie wiedzą, że na prawdziwej pizzy znaleźć się mogą wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to w szczególności mozzarelli, która jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów sera pochodzących ze słonecznej Italii. Dużej części z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła ze sprężystymi, białymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka krowiego, pochodzącego od wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.
Ser ten lekko się strzępi, co jest wynikiem tego, jak się go produkuje. W identyczny sposób jest robiona mozzarella buffala, z tym że w jej przypadku wykorzystuje się mleko bawołów. Zawiera ono nieco większą ilość tłuszczów, co ma przełożenie na końcowy, charakterystyczny smak. Mozzarella ta jest kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie była zbyt ceniona przez klientów, lecz w ostatnich latach zmienia się to bardzo mocno.
Duże znaczenie dla tej popularności będą też mieć właściwości zdrowotne, głównie niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeżeli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie wiedząc co to jest można się naprawdę mocno zdziwić. Ten gatunek sera z kolei wygląda identycznie jak tradycyjny, ale w środku posiada torebkę wypełnioną gęstą śmietanką. Ta śmietanka zapewnia maślany, tak charakterystyczny aromat, tak bardzo lubiany przez wiele osób. Włoska mozzarella burrata jest robiona z mleka krowiego, według przekazywanych przez lata przepisów.
+Tekst Sponsorowany+