Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 00:22 Edukacja, Rozrywka

Włoska mozzarella – jakie są jej podstawowe rodzaje i odmiany

Miłośnicy włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie jej raczej bez mozzarelli która będzie pochodzić z tego właśnie kraju. Ten gatunek sera spotkać można w większości sklepów, ale przeważnie są to mniej lub bardziej udane podróbki. Mozzarella jest produkowana przez liczne firmy, niektórym się to nawet nieźle udaje, ale tylko oryginalna mozzarella włoska smakować będzie tak jak powinna. Jest ona nieodłącznym składnikiem każdej pizzy, często dodaje się też ją do różnych innych gorących dań czy też sałatek. Wiele osób przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w zalewie. Ten rodzaj sera ma delikatną konsystencję i smak, przeważnie też posiada biały kolor. Jeśli jest dobrej jakości, to przy rozrywaniu pojawiać się będą charakterystyczne postrzępienia.

Oferowaną w sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, ale we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko bawolic. Obecnie ta odmiana sera nazywa się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Mało osób wie jednak, że wytwarzać go zaczęto już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestał być ceniony. Ze względu na dużo większą zawartość tłuszczu w bawolim mleku ta właśnie mozzarella ma charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a równocześnie jest naprawdę bogata w różne odżywcze składniki.

Mozzarelle robione z mleka krów oferowane są też we Włoszech w kilku innych wersjach. Według sporej ilości osób bardzo smaczna jest mozzarella burrata. W czasie wytwarzania tworzy się w kulce niewielką kieszeń, do której wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda dokładnie tak samo co klasyczny, lecz po przekrojeniu wylewa się jego płynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest bardzo maślany i łagodny, to stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Lecz najbardziej ceniona wśród wielbicieli kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez niewielkie gospodarstwa, według receptur pochodzących sprzed wielu lat.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 5 times, 1 visits today)
Close