Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 16:29 ARTYKUŁ SPONSOROWANY, Dom, Ogród

Czym cechują się prawdziwe włoskie mozzarelle

Chyba nikt sobie nie wyobraża typowej pizzy włoskiej bez ciągnącej się mozzarelli. Ser ten jest równie charakterystyczny co wspomniana wcześniej pizza, lazania czy spaghetti. Ale mozzarellę można wykorzystać w dużej ilości gorących potraw, oraz jako dodatek do sałatek. Sery mające w nazwie mozzarella cieszą się popularnością także w naszym kraju, choć tym dostępnym w marketach do oryginału jednak dużo brakuje. Oryginalna mozzarella włoska produkowana jest nie tylko ze składników najwyższej jakości, ale też według oryginalnej receptury, w której każdy szczegół ma ogromne znaczenie.

Krowie mleko wlewane jest do dużej kadzi, do której dodaje się następnie niewielką ilość podpuszczki. Po podgrzaniu wszystkiego w kadzi zaczyna się tworzyć skrzep, jaki po kilku godzinach jest gotowy do odcedzenia. Istotną częścią procesu jest kąpiel masy w gorącej wodzie, dzięki temu powstają charakterystyczne włókna. Na zakończenie ser rozdziela się na kulki i umieszcza w słonej wodzie dla nabrania smaku. Oczywiście Włosi mają jeszcze dużo różnych wersji tego sera, a jedną z ciekawszych jest mozzarella burrata. Przy jej produkcji jest jeszcze dodawana niewielka ilość śmietany.

Dzięki temu ser ten posiada ciekawą, maślaną konsystencję, i smakuje zupełnie inaczej niż normalny, mimo że też robiony jest z mleka krów. Bardzo charakterystyczna dla niego jest kieszonka, do jakiej wlana zostaje przed chwilą wspominana śmietana. Po przecięciu kieszonki ze środka powinna wypłynąć gęsta zawartość.

Do wytwarzania mozzarelli jest wykorzystywane nie tylko samo mleko krowie, lecz również i coraz częściej od bawołów. Ten mało znany u nas gatunek cieszy się dużą popularnością we Włoszech, i z takiego właśnie mleka powstaje kolejny rodzaj pysznego sera, to znaczy mozzarella buffala. Buffala smakuje nieco inaczej niż zwykłe mozzarelle, jest bardziej tłusta, a jednocześnie trochę kwaskowa. Zawiera też mniejszą ilość cholesterolu, co na pewno wpływa bardzo korzystnie na zdrowie. Jeżeli ktoś chciałby ją zakupić, to musi znaleźć jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne i tam złożyć zamówienie.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)
Close