Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: 5 kolb kukurydzy z liśćmi, 1 kostka miękkiego masła, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 średnie ząbki czosnku, ½ papryczki chili + do dekoracji, ¼ pęczka natki pietruszki + do dekoracji, 1 limonka, 5-centymetrowy kawałek cukinii, 100 g sera gorgonzola, 1 łyżka miodu naturalnego, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 12 g parmezanu z płatkach.
Przygotowanie – rozpalmy grill. Z kolb usuńmy zewnętrzne liści, pozostawiając kilka tych najbliżej kukurydzy, które delikatnie odchylmy. Kolby opłuczmy. Znów masło przełóżmy do miseczki, doprawmy solą i pieprzem czarnym. Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Z chili usuńmy szypułkę, pokrójmy w plastry. Natkę pietruszki posiekajmy, z ½ limonki ścieramy skórkę i wyciśnijmy sok, cukinię bardzo drobno pokrójmy. Liście kolb odwińmy, kukurydze posmarujmy 1/5 masła czosnkowego, zawińmy liście. Grillujmy 16-21 minut czasu. Liście odwińmy, grillujmy 5 minut, rumieniąc kolby. Pozostałe masło podzielmy na 4 porcje.
Każdą z nich połączmy z innymi dodatkami. Pierwszą z ½ posiekanej natki pietruszki, drugą ze skórką z limonki i papryczką chili. Trzecie masełko pomieszajmy z ½ gorgonzoli, natką, cukinią i sokiem z ½ limonki, a czwarte z miodem i kurkumą. Zgrillowane kolby dowolnie posmarujmy masełkami i posypmy pozostałą gorgonzolą pokruszoną na mniejsze kawałki. Udekorujmy parmezanem, chili, natką pietruszki oraz oprószmy mieloną słodką papryką. Podawajmy z pozostałą limonką, pokrojoną w ćwiartki.