Niewiele osób nie wie, co to jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny gatunek sera, używany przede wszystkim do włoskich dań. Z tego właśnie regionu Europy wywodzi się jego historia. Jej stworzenie przypisuje się starożytnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal jest kojarzony właśnie z południowym regionem Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i mokra.
Ma także włóknistą strukturę, która pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tej czynności wywodzi się jego nazwa – włoski czasownik mozzare oznacza właśnie odrywanie. W takim kształcie świetnie sprawdza się w różnych sałatkach, zwłaszcza w popularnej Caprese. Ale znacznie częściej używana jest do najróżniejszych zapiekanek, w tym oczywiście do pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w długie nitki po ugryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella stała się popularna właśnie jako obowiązkowy dodatek pizzy, którą się na całym świecie serwuje w wielu odsłonach.
Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej postaci dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawolic. Ten rodzaj nazywany jest mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością z uwagi na wyższą cenę i mniejszą powszechność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny ser podpuszczkowy, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w jakim się znajdują kawałki mozzarelli. To ser idealny do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.
+Tekst Sponsorowany+