Jeśli ktoś miał okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch, to z pewnością dostrzeże ogromną różnicę w stosunku do tego, co często jest tylko nazywane pizzą. Obecnie taką pizzę można zjeść nie tylko we Włoszech, lecz również w wielu innych krajach, ponieważ ta kuchnia stała się popularna na praktycznie cały świecie. Ale trzeba zwrócić swoją uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, ale też z jakich składników ją zrobiono. Bo to składniki właśnie odpowiadają za to, że dania włoskie smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Oczywiście zawsze można je zrobić z jakiejś zwykłej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, ale to już nie będzie to samo. Szczęśliwie nie ma obecnie żadnego problemu ze zorganizowaniem tego typu składników, gdyż bez problemów się je kupi w wielu sklepach.
Dostępna jest oczywiście także najprawdziwsza mozzarella włoska, bez jakiej byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Ale ten rodzaj sera sprawdza się też świetnie w dużej ilości innych dań, na przykład zapiekankach czy tartach, oraz komponuje się wyśmienicie z pomidorami i ziołami w rozmaitych sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej w formie białych, niedużych kulek, które są umieszczone w torebce z zalewą. Ma ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po rozerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o wysokiej jakości sera. Przeważnie produkowana jest ona z mleka krów, cechuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Lecz w wielu sklepach zaczęła być też dostępna mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka pochodzącego od bawolic.
Dzięki temu jest ona nieco bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś dla siebie w propozycji włoskich serów znajdą też osoby, które nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt, dla nich jest chociażby dostępna mozzarella kuchnia włoska producent. Wszystkie mozzarelle są wytwarzane z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to także z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje sprawdzone od wielu lat receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+