Od lat produkty włoskie oryginalne cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Bierze się to z paru aspektów. Po pierwsze produkowane są one jedynie z najlepszej jakości składników naturalnych. Receptury przekazywane są od wielu pokoleń, dzięki czemu zawsze smakują one doskonale.
Szczególnie chętnie wybierane są sery, w tym obowiązkowa w przypadku każdej pizzy mozzarella włoska. Standardowa mozzarella wytwarzana jest z mleka krów pasących się na włoskich łąkach, lecz jest też kilka gatunków, które wytwarza się z mleka na przykład bawołów. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ponieważ ma kształt płaskiej kulki o średnicy kilku centymetrów. Taka kulka jest biała i ma miękką, dość delikatną strukturę. Tak samo delikatnie smakuje, przez co świetnie się sprawdza zarówno na pizzy, jak też w formie dodatku do kanapek albo sałatek. Ale przyjrzeć się również warto jej innym, nie mniej interesującym odmianom.
Przykładowo mozzarella burrata wygląda identycznie jak zwykła, ale ma zawiera maślane, płynne wnętrze. Jest to efektem sposobu jej wytwarzania, na którym jest dodawana pewna ilość śmietany. I to właśnie dzięki śmietanie otrzymuje ona charakterystyczny smak, od jakiego pochodzi też jej nazwa. Jeżeli ktoś będzie chciał skosztować czegoś wyrazistego, to świetnym rozwiązaniem dla niego będzie mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest wytwarzany z mleka bawolego, zawierającego w sobie dużo większą ilość tłuszczu, co daje lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+