O smaku wielu kultowych potraw, na przykład takich jak pizza decydują detale, takie jak chociażby zastosowane do wytworzenia składniki. Ale aby tak faktycznie było, to trzeba zrobić ją z odpowiedniej jakości mąki i pozostałych dodatków, w tym również mozzarelli. Ten gatunek sera jest produkowana przez wiele firm w różnych krajach, ale jedynie mozzarella włoska będzie smakować faktycznie tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Bierze się to z kilku czynników. Przede wszystkim bez względu na jedzoną odmianę mozzarelli, a Włosi parę ich mają, wszystkie wytwarzane są według starych, przekazywanych między pokoleniami przepisów.
Najsmaczniejsze sery, takie jak mozzarella fior di latte, są wytwarzane w skomplikowanym procesie, wymagającym dużej wiedzy i doświadczenia, oraz mleka dobrej jakości. W przypadku klasycznych, najpopularniejszych mozzarelli to będzie to mleko krowie, ale w ostatnich latach wróciło także do łask bawole mleko. Ma ono w sobie znacznie większą ilość tłuszczy, z tego też powodu wytwarzana z niego mozzarella buffala cechuje się delikatnym, lekko kwaskowym smakiem. Jeśli ktoś będzie chciał posmakować jeszcze innych rzeczy, to ciekawym pomysłem dla niego może być mozzarella burrata. W czasie jej wytwarzania do każdej kulki dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Dlatego też po przekrojeniu ze środka wypływa delikatna masa, a całość przypomina swoim smakiem masło, skąd zresztą pochodzi ta nazwa. Obecnie mozzarelle włoskie coraz częściej się spotyka w sklepach spożywczych, z takich też powodów raczej nie będzie problemów z ich znalezieniem.
+Tekst Sponsorowany+